söndag 14 februari 2016

Rösten som instrument (åk 6 & 7)

Man tror att det är ca. 80.000 år sedan som människan började använda rösten för att prata med den. Innan det hade man enbart gjort olika ljud, exempelvis för att varna varandra för vilda djur osv.

Stämbanden
I halsen sitter stämbanden, muskler som vibrerar när man släpper igenom luft och då bildar olika ljud. Rösten förändras under hela ditt liv. I takt med att du växer så växer även dina stämband. I puberteten växer dina stämband snabbare än vanligt, det kallas för målbrottet och gör att din röst sticker iväg i falsett allt emellanåt. Du får under målbrottet en mörkare röst och förändringen hörs tydligast hos pojkar där stämbanden växer till sin dubbla längd (ca 15 mm) medan flickornas stämband endast växer lite (till ca 10 mm).

För att mjuka upp stämbanden kan man göra olika övningar. Börja mjukt och öka på successivt. Gärna där rösten får svänga lite mellan högt och lågt.

När man överanstränger rösten (skriker, viskar eller gör något annat som gör att stämbanden får jobba extra mycket) kan man bli hes och det som då händer med stämbanden är att de inte sluter tätt så att det sipprar luft emellan dem och ger ett väsande ljud. Det bästa man kan göra då är att vila rösten, vara tyst och om man måste prata så ska man prata i vanligt tonläge (inte viska) utan att ta i. 

Även andningen är viktig att tänka på. Försök ha en rak hållning, oavsett om du sitter eller står, och så bekvämt som möjligt. Ge fria vägar för luften att komma ner i magen så du kan använda stödet i magen när du sjunger/pratar.


Vad händer när du talar eller sjunger?
Först fyller du lungorna med luft. Vid utandningen sätts stämbanden i struphuvudet i svängning. Ljudet som bildas är ganska svagt och behöver förstärkas. Det gör du med hjälp av svalgets, munhålans och näshålans utrymmen. Det kallas för resonans. Slutligen formas ljudet till ord och läten av gommen, käkarna, tungan och läpparna.
Stämbanden har en annan uppgift också. De skyddar våra lungor. Om vi får ner något
skräp i halsen, eller sväljer fel, får vi en hostreflex. Den ger utandningsluften en hastighet av 150 km/timme.




Olika typer av sångsätt
Falsett:
När man har gått igenom målbrottet kan man växla mellan lågt röstläge (s.k. bröströst) och högt röstläge (s.k. falsett), Vid falsettsång vibrerar endast stämbandskanten och hörs tydligast på mansröster.

Kulning:
En kvinnlig ropsång i mycket högt röstläge som utförs med spänt struphuvud. Används som lockrop på kreatur i t.ex. Alperna, Pyrenéerna och Balkanländerna. Förekom även förr i Sverige. Kulning kan höras upp till fem kilometer.

Joddling:
Man växlar snabbt mellan bröst- och falsettoner. Mest känd för sin förekomst i Tyrolen (i Österrike) men förekommer faktiskt också i andra delar av världen, bl.a. i Afrika bland hottentotter och pygméer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar