fredag 16 september 2016

Rösten som instrument åk 4 (musiklektion v. 37)

Lektionens syfte: Att eleverna ska känna till hur stämbanden fungerar och vad som händer om man inte är rädd om sin röst, samt att reflektera kring olika lösningar om man får problem med rösten/stämbanden. Att eleverna också ska känna till olika sätt att använda sin röst på.

Lektionens upplägg: Vi har en powerpoint-presentation som underlag till att diskutera viktiga frågor i ämnet.

När började vi prata med varandra? Man tror att det är ca. 80.000 år sedan som människan började använda rösten till att prata. Innan det hade man enbart gjort olika ljud. Till exempel att varna varandra för vilda djur osv.
 

Hur får vi ljud då vi pratar? I halsen sitter stämbanden. De är muskler som vibrerar när man släpper igenom luft och då bildas olika ljud. I puberteten växer dina stämband snabbare än vanligt och du kommer in i något som kallas målbrottet. Det gör att rösten sticker iväg i falsett allt emellanåt.





Hur tar du på bästa sätt hand om din röst? 
1 – Mjuka upp den innan du ska använda den. Precis som en idrottare värmer upp innan man anstränger musklerna för att de inte ska gå sönder behöver man också värma upp rösten. Vi testade lite olika övningar på det.


2 – Tänk på andningen. Rak i ryggen så att luften kan passera på ett enkelt sätt. Tänk dig att du håller i en vattenslang och böjer den helt. Då slipper inget vatten igenom. Släpper du lite på slangen så kan lite vatten sippra emellan men om du låter slangen vara rak kan vattnet flöda fritt i den. Det samma gäller luften du andas in.
 
Eleverna fick prova böja sig framåt över benen och ta ett djupt andetag, sedan sätta sig med rak rygg och prova igen med det djupa andetaget. Rörande överrens om att det var lättare att andas när man satt rakt.



3 – När rösten är överansträngd, vila den. Det bästa är att vara tyst. Måste man prata ska man göra det i normalt röstläge, inte skrika och inte heller viska då det kräver att man anstränger stämbanden.


Olika typer av sångsätt? Det finns många tekniker att använda sig av när man sjunger. Vi lyssnade på tre olika sångsätt.









Reflektion efter lektionen: Varför har vi pratat om detta? Vad händer om man skriker, anstränger rösten, är förkyld och inte låter rösten vila osv? Hur kan man hjälpa rösten att må bra? Vad har detta för betydelse på musiklektionerna? Varför kan det vara bra att känna till olika tekniker att använda rösten på.


Målsättning med lektionen: Att eleverna får kännedom om rösten som instrument så de har verktyg att använda den på rätt sätt och att de vet vad de ska göra om den blir överansträngd.


Koppling till kunskapskravet: Eleven kan föra resonemang kring eget och andras musicerande. I detta fall handlar det om hur vi använder vår röst.

 

Detta kommer som quiz på musiken vecka 38 tillsammans med lektionen om hörselhälsa från vecka 36. Hälsn Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar