fredag 16 september 2016

Hörselhälsa åk 4 (musiklektion v. 36)

Lektionens syfte: Att eleverna ska känna till hur örat fungerar och vad som händer om man inte är rädd om sin hörsel, samt att reflektera kring olika lösningar om ljudet blir ett problem.


Lektionens upplägg: Vi börjar med att titta på en film som lyfter problemet med för höga ljudnivåer och tinnitus. http://urskola.se/Produkter/191991-Ljudhjaltarna-Bio

Efter det följer ett bildspel som är underlag för diskussion i klassen. Här har du bildspelet. Fundera gärna kring frågeställningarna på hur du ser på det. Vad har du för tankar och lösningar?

 

             
  












Reflektion efter lektionen: Varför har vi pratat om detta? Vad händer i klassrummet om alla får en varsin gitarr och bara börjar spela på den utan att vi satt igång, eller att folk börjar prata i munnen på varandra? Ljud, dessutom olika ljud överallt. Hur mår man då? Vad är därför viktigt att tänka på både när vi sjunger och spelar instrument eller lyssnar på musik?



Målsättning med lektionen: Att eleverna får kännedom om hörselhälsa så de har verktyg att förebygga eventuella hörselproblem i den mån de kan. Både för egen och andras del.



Koppling till kunskapskravet: Eleven kan föra resonemang kring eget och andras musicerande. I detta fall handlar det om hur vi påverkas av ljud/ljudnivåer.



Detta kommer som quiz på musiken vecka 38 tillsammans med lektionen om rösten från vecka 37. Hälsn Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar