torsdag 3 mars 2016

Filmmusik Åk 4-5


Musik berör, och när man tittar på film så förstärks känslan man får av att musiken ger effekter.

I nästan alla filmer finns musik, men så finns det också musikfilmer. Alltså filmer som bygger på en musikberättelse eller där filmen domineras av musiken.

Det finns jättemånga sådana filmer. Jag har valt ett litet axplock av trailers att visa er (Grease, Shcool of Rock, Rock Star, King Creole, Sound of music, Fame, Inside out, Frozen och The song).

Vi har pratat om hur man påverkas man av musiken i filmen? Är den viktig? Varför?


Finns det någon film där du känner att musiken spelar extra stor roll? Varför tycker du det?

Välj en musikfilm eller musikal som ni tittar på innan nästa veckas lektion och förbered er på att berätta lite kort om filmen och vad musiken spelar för roll i den. Hur berördes du/ni?

Arbeta tillsammans 3-5 st. i grupp. Kom överrens om vilken film ni ska se, titta gärna på den tillsammans – men det går också bra att se den var för sig. Huvudsaken är att ni pratar ihop er om hur ni ska redovisa musikens betydelse i filmen sedan. Varje grupp får ca 5 minuter att prata om sin film på nästa lektion.

Man kan välja att sjunga eller spela upp någon låt från filmen, visa en trailer, göra en dans som speglar känslorna i filmen eller på något annat sätt presentera vad musiken i just deras film har för betydelse. Uppträder man så behöver man göra en kort förklaring, innan eller efter, på hur man har tänkt. Vill man använda hela tiden till att prata om filmen och kanske visa bilder så går det också bra.

Vill man spela upp något via länk så ska man antingen maila det till mig (annika.stagard@vimmerby.se) senast dagen innan lektionen. Vill man använda egen dator, i-pad, telefon eller annat så går det bra. Men tänk på att det inte finns allmänt nätverk i klassrummet.

Har du inte varit med på lektionen? Då har dina klasskompisar plockat med dig i någon av grupperna och den gruppen ska se till så att du kommer med i arbetet/redovisningen.



Lycka till och ha en härlig filmstund!

//Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar