tisdag 9 oktober 2018

Spela gitarr (och ukulele) – Åk 4-6


Först ska vi lära oss lite om;
Gitarren som instrument.

De olika delarna på gitarren har olika namn (se bilden).



Gitarrens kropp är en resonanslåda. Där bildas alltså ljudet som studsar inne i lådan. En gitarrlåda har bra akustik vilket betyder att det blir ett bra ljud i den (tonen studsar ganska länge där inne). Testa gärna att spela på en sträng och lyssna på ljudet.

Ett instrument som har egen akustik, alltså ett instrument som låter bra i sig självt, kallas akustiskt instrument.

Ett instrument som inte har någon resonanslåda/egen akustik är ett elinstrument och måste förstärkas med högtalare för att låta.

Sedan finns det instrument som man både kan spela akustiskt på men som också går att koppla till ljudanläggning och de instrumenten är halvakustiska.

Stämskruvarna använder du när du ska stämma gitarren. Ju hårdare du spänner en sträng, desto ljusare blir tonen. Det finns bra filmer på youtube som visar hur man stämmer en gitarr.

Banden på gitarrhalsen här bra att ha koll på så att du sätter fingrarna rätt. Vi använder första, andra och tredje bandet till de ackord vi tar.





Strängarna är sex stycken och för att lära oss vad de heter så har vi arbetat med en ramsa. När man läser ramsan börjar man med den nedersta (den tunnaste) strängen på gitarren.

”En Ball Groda Dansar Aldrig Ensam”




Så, då har vi ganska bra koll på gitarrens olika delar så då är det dags att;

Spela gitarr/ukulele

Ackordsbilderna talar om vart du ska sätta fingrarna för att ta rätt ackord. Tänk på att kolla så att du sätter fingrarna på rätt band och rätt finger på rätt sträng. Siffrorna i prickarna visar dig.






Gitarrackord som vi spelat. (Träna på att byta D & A7 först. När du känner dig säker på dem och det flyter på bra kan du lägga till Em. Fler ackordsbilder hittar du lätt på nätet om du vill lära dig mer.)

  

Ackord till ukulele (vi har D-stämda Ukuleles och då ser det ut så här). 
Även med ukulelen är det så att ramsan för att lära sig vad strängarna heter börjar nerifrån. 


Det konstiga tecknet vid F (som ser ut som en fyrkant) är ett korsförtecken och den strängen heter Fiss. Mer om det tecknet får du lära dig när vi börjar arbeta med noter.

 

Så, då är det bara att testa sig fram. Övning ger färdighet och du hittar många bra nybörjartips på youtube om du vill lära dig mer. Där kan du även lära dig att stämma ditt instrument. Om det är en ukulele du ska stämma kan jag tipsa om ”blinka lilla stjärna-modellen” då du stämmer i D-dur.

Övning ger färdighet. Lycka till med spelandet och ha så roligt!
//Annika


PS. Kunskapskraven i åk 6 säger att vi ska kunna bidra med att spela några ackord på ett ackordsinstrument. Så i slutet av 6:an ska du kunna ta 3 ackord och få in det någorlunda rätt i byte för att vara godkänd i den här delen. Vi kommer att träna detta både på gitarr och senare även på piano.

1 kommentar: