torsdag 12 oktober 2017

Spela gitarr åk 5 och 6

Vad är en gitarr?
När man ska spela gitarr är det bra att känna till instrumentet. Här är de olika delarna vi pratat om på lektionen.





Gitarren har sex strängar och för att lära sig vad de heter har vi lärt oss en ramsa, och då börjar man med den nedersta (tunnaste) strängen på gitarren.



Det finns olika typer av gitarrer och vi har pratat om;





När du ska spela
På gitarr spelar man oftast med ackord. Ett ackord är minst 2-3 toner som passar ihop och alla ackord har ett namn (en eller två bokstäver och kanske någon siffra) så att vi vet vad vi ska spela och när vi ska spela det. Man kan också skriva ackorden med noter.

På gitarrlektionerna jobbar vi nu med tre ackord som är ganska lätta att ta på gitarr och även ganska lätta att byta mellan. Det är D och A7. När man kan de två ackorden bra lägger vi även till Em.



Om du vet hur du läser ackordstabellen så kan du lära dig att ta vilka ackord du vill. Sedan är det bara att öva för att få flyt i spelet. Det är också viktigt att sitta rätt. Att vara rak i ryggen och ha gitarren intill dig så att du kommer åt att ta ackorden bra.

Vi har börjat med att spela "lille katt" med två ackord och sedan har några elever även byggt på med det tredje ackordet. De som spelar med tre ackord har även spelat Idas sommarvisa och lite andra enkla låtar.






Tips: Har du tillgång till en gitarr hemma så finns massor med små filmer på youtube som lär dig att stämma gitarren och som även lär dig att ta fler ackord om du vill jobba vidare med ditt instrument. Det finns även bilder att leta reda på med ackordstabeller så att du kan lära dig fler ackord om du vill.

Lycka till med ditt spelande nu. Jag hoppas att detta gett dig lite inspiration till att vilja fortsätta med musik på något sätt.
//Annika


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar