torsdag 9 november 2017

Rytmik - åk6

TEMPO
Ett tempo talar om vilken hastighet musiken har, det vill säga hur snabbt pulsslagen följer efter varandra.

Oftast mäter man in antalet taktslag/minut, precis som man mäter hur fort hjärtat slår.

Testa mäta din egen puls, ditt hjärtas tempo. Normalt är att hjärtat slår ca 70 slag/minut. Lite mer än ett slag/sekund.

I musik kan man använda en apparat som kallas metronom och som anger tempot (antal pulsslag/minut).

Här ser du en äldre och en nyare variant av metronom.

 


Det finns en massa olika musikord som talar om hur man skall spela. Här är några av dem.

Adiago = spela sakta
Moderato = spela måttligt fort
Allegro = spela glatt
Prestissimo = spela så snabbt som möjligt
Accelerando = öka tempot gradvis
Ritardando = minska tempot gradvis

TAKT
Takten är i musik ett bestämt antal slag med en angiven rytm och takten anges med olika notvärden. Antalet slag beror på vilken taktart som anges, exempelvis fyra fjärdedelstakt (4/4) vilket innebär att det får plats fyra fjärdedelsnoter i en takt. Samma princip gäller för alla andra taktarter.
Baktakt är när betoningen är på ett slag är där man inte väntar sig att det ska vara. Exempelvis så brukar man betona slag 1 och 3 i en 4/4-takt, men i baktakt kan man i stället betona 2 och 4. En musikstil som har baktakt är Reggae.

NOTVÄRDEN

Fjärdedelsnot



Fjärdedelsnot brukar vanligtvis vara detsamma som pulsen som vi utgår från när vi spelar musik. Det är fyra fjärdedelsnoter i en fyra fjärdedelstakt (4/4) vilket hör till en av de vanligaste taktarterna.

Halvnot








Denna not låter dubbelt så lång tid som fjärdedelsnoten, i matematik skulle man säga att två fjärdedelsnoter är lika med en halvnot.

Helnot





Helnoten och det notvärdet är lika med fyra fjärdedelsnoter, alltså är den fyra gånger så lång som fjärdedelsnoten.

Åttondelsnot






Åttondelsnoten går dubbelt så snabbt som fjärdedelsnoten, alltså är det en halv fjärdedelsnot. När man skriver ner åttondelsnoten lägger man till en flagga på toppen av fjärdedelsnoten.



Ordlista: 
Tempo, takt, taktslag, taktart, puls, metronom, fyra fjärdedelstakt (4/4), notvärde, helnot, halvnot, fjärdedelsnot, åttondelsnot och baktakt.

Övrig ordlista
Adiago, moderato, allegro, prestissimo, accelerando och ritardando.

Betygskriterier
E – Du ska kunna förklara skillnad mellan takt och tempo, veta vad hel, halv och fjärdedelsnot är och förstå minst hälften av orden i ordilstan.
 C – Förutom kriterierna i E skall du kunna placera in de olika notvärdena i en fjärdedelstakt samt kunna och förstå majoriteten av orden i ordlistan.
A – Förutom kriterierna i C skall du även kunna alla ord i ordlistan samt veta vad orden i den övriga ordlistan betyder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar