torsdag 7 september 2017

Tema: Hörselhälsa och Rösten som instrument

 Hörselhälsa

Hur skapas ljud?
Ljud är det vi hör när luftpartiklar sätts i rörelse. Ljud skapas genom vibrationer, alltså när något svänger fram och tillbaka.


 







Örat fungerar som en tratt, som leder ljudet rakt in. Där inne tar trumhinnan emot ljudet och skickar det vidare in i örat. Signalerna går vidare och sedan ska ljudet tolkas av hjärnan som listar ut vad det är den hör.

Om man har mycket ljud runtomkring sig måste det här systemet jobba hela tiden och hjärnan får anstränga sig ganska mycket för att sålla ut de ljud den ska ta in. Det är jobbigt och ibland kan man bli riktigt trött av för mycket ljud. Det kan vi tänka på när vi är i klassrummet, matsalen eller på andra ställen där vi är många så att vi inte stör varandra i onödan. Så fort ett ljud skapas, om så bara en viskning, ska alla i närheten behöva hantera det.


Det kan dels leda till att du får tinnitus. Det är ett brusande eller pipande ljud som du har i huvudet och inte kan bli av med. Antingen hör man ljudet hela tiden, eller så kommer det och går. Men det är något man blir väldigt trött av.

Det kan också leda till att du får skador i örat, något går sönder. Får man en hörselskada så får man också nedsatt hörsel och om man har en riktig otur leder det till att man blir helt döv. Alltså att man inte kan höra alls.

Så hur ska man kunna skydda öronen för att undvika skador?
Jag har tre tips;
1. Hörselskydd – Det vill säga hörselkåpor, öronproppar, hålla för öronen osv.
2. Att sänka ljudet – Be någon sänka volymen, eller sänk själv.
3. Lämna ljudet – Helt enkelt att man går därifrån.


Rösten som instrument



Forskare tror att det är ca 80.000 år sedan som människan började att prata. Innan dess gjorde vi ljud till varandra, precis som aporna, för att exempelvis varna eller locka.

I halsen har vi två små muskler som heter stämband. De kan öppnas och stängas och de släpper igenom luft som vi sedan bildar ljud av i munhålan.
Stämbanden är bara några millimeter och de växer lite under tonåren. Hos killar innebär det att man kommer in i målbrottet och då sticker rösten iväg helt okontrollerat. Det där kan man inte styra över och det går över när stämbanden växt klart.

Hur ska du då ta hand om din röst på bästa sätt?


Och om du överansträngt dig så du blivit hes eller har ont i halsen är det allra bästa tipset att;



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar