tisdag 27 februari 2018

Grunden i notlära åk 4

När man ska spela ett instrument eller om man vill kunna ta ut en melodi i en sång är det bra att kunna grunderna i notlära. Det vi gör på musiken är att vi lär oss hur det fungerar på ett väldigt enkelt sätt så att den som är intresserad kan utveckla detta och lära sig mer på egen hand. Detta är vad vi jobbat med i åk 4.

Notlinjer
Till att börja med har vi notlinjerna. De är 5 stycken.



G-klaven
G-klav är den krumelur som alltid står först, före alla noter. Det finns andra klaver också, men G-klaven är den absolut vanligaste. Att den kallas för just G-klav är för att den utgår från den linje på notsystemet där tonen G ligger (andra linjen nedifrån).



Toner
Eftersom vi nu vet vart tonen G ligger i notsystemet (mitt på andra linjen nedifrån) kan vi lätt räkna ut vart alla andra toner ligger också. Ett halvt steg upp, eller ett halvt steg ner. Det är viktigt att man ritar in dem tydligt antingen mitt på en linje, eller mitt emellan två linjer. 

Här är C-durskalan som vi har arbetat med och de spelas på de vita tangenterna på pianot, längre ner kommer en bild som visar detta.



Taktart
Efter G-klaven brukar det stå några siffror. De anger var pulsen finns och i vilken taktart låten ska spelas. 4/4 talar om att låten ska spelas i fyra fjärdedelstakt.

Fjärdedelsnoter är de vanliga noterna man ser på bild. Men i en oktav är åtta noter, därför får man dela av efter de fyra första noterna med ett taktstreck så att man kan hålla isär de olika takterna.




PS. Tempoangivelse är överkurs, det har vi inte pratat om på lektionen.                           


Notvärden
Om du kommer ihåg så arbetade vi med notvärden i höstas, och då fick du lära dig om fjärdedelsnot, halvnot och helnot. Noterna du ser här ovanför är fjärdedelsnoter och då får det plats fyra sådana i en takt.


   
                                                                    Fjärdedelsnot                                              




Tangenterna på ett piano
För att kunna testa att spela de noter som skrivits ned måste du ju veta vart på pianot du hittar rätt tangenter. Titta på de svarta tangenterna, de är antingen två eller tre som sitter ihop. Där det är två svarta tangenter har du alltid tonen C på den vita till vänster om den första svarta. 

Det börjar alltså om hela tiden om du tittar på bilden (C, D, E, F, G, A, B, C, D, E, F, G.... och så vidare).




Kan du svara på dessa frågor utan att tjuvkika i texten?
Hur många är notlinjerna?
Varför kallas g-klaven för just g-klav?
Vilka toner ingår i C-durskalan?
Kan du räkna ut vart de olika noterna i C-durskalan skall ritas in på notlinjerna?
Vad är det för siffror som brukar stå efter g-klaven och vad talar de om?
Förstår du vad som menas med fjärdedelsnot?
Kan du hitta tonerna i C-durskalan på tangenterna på ett piano?


Bra! Nu är det bara att skapa melodier. Antingen spela de toner man tycker passar bra ihop på pianot och skriva ner dem, eller testa att skriva ner noterna på ett papper och sedan prova att spela och se hur det låter. Lycka till!
//Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar